Συνέδριο του Συνδέσμου Κληρικών
«Οι Κολλυβάδες Πατέρες και η σχέση τους με τη Χίο» Το πρώτο συνέδριο, όπως το είχε προαναγγείλει πριν ένα χρόνο περίπου ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου, γίνεται πραγματικότητα. Θα λάβει χώρα στο Ομήρειο πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, μεταξύ 3 & 6 Σεπτεμβρίου και υλοποιείται επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την κοίμηση του Οσίου Νύφωνα του εκ Χίου.
Την έναρξη και λήξη των εργασιών του συνεδρίου -ώρα 7μ.μ. της Πέμπτης – θα κηρύξει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Διονύσιος. Θα ακολουθήσει εκδήλωση τιμής για την τριακονταετή ποιμαντορία του Σεβασμιωτάτου στη Χιακή Εκκλησία και η πρώτη ημέρα θα κλείσει με ύπνους από το Σύλλογο Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός».
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στις 9.30 το πρωί, και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το μεσημέρι με ξενάγηση στη Νότιο Χίο. Θα μιλήσουν αξιόλογοι επιστήμονες από τη Χίο και αλλού: Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Λιαδής Δρ. Θεολογίας, Κων/νος Κανέλλος, Εκπαιδευτικός, Ευτυχία Βλυσίδου, Φιλόλογος, Ιστορικός, Δρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ιατρός, Μαρίνα Κολοβοπούλου, Λέκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διονύσιος Διακουράς, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Σεβαστιανός Ανδρεάδης, Φιλόλογος, Θεολόγος, Ευαγγελία Μελαχροινούδη, Θεολόγος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ, προσκύνημα στον Άγιο Μακάριο και στη Νέα Μονή, και Θεία λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο Ρεστών (Σάββατο 8.30 π.μ.) και στον Άγιο Γεώργιο Φρουρίου (Κυριακή 8.30 π.μ.)
Ο απολογισμός και τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα γίνουν από τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Κωνσταντίνου, Πρόεδρο του Συνδέσμου Κληρικών. Ο ίδιος δίνοντας το στίγμα του συνεδρίου σημειώνει εκ μέρους της Οργανωτικής επιτροπής της οποίας προεδρεύει επίσης: «…Ο Όσιος Νύφωνας όπως και οι συναθλητές Χίοι όσιοι Παρθένιος και Παχώμιος, Νικηφόρος Κωνστάντιος κ.α. κοσμούν το χορό των Κολλυβάδων Πατέρων. Οι φιλοκαλικοί αυτοί πατέρες του 18ου αιώνα με κορυφαίους τους Αγ.Μακάριο Νοταρά, Αθανάσιο Πάριο, Νικόδημο τον Αγιορίτη συνέβαλαν καθοριστικά στην πνευματική και λειτουργική αναγέννηση της Εκκλησίας σε δύσκολους καιρούς, όντας συγχρόνως και θεματοφύλακες της παράδοσής της.
Με δεδομένη την παρουσία τους στην αγιοτόκο Χίο σκοπός και στόχος του παρόντος Συνεδρίου είναι η προβολή κατά το δυνατόν περισσότερων πτυχών της πολυδιάστατης αυτής σχέσης διαμέσου των αιώνων έτσι ώστε το συνέδριο να αποτελέσει ένα πνευματικό μνημόσυνο σε όλους εκείνους τους Πατέρες της Εκκλησίας αλλά και μια απάντηση στην επιτακτική ανάγκη της εποχής μας για πνευματική καθοδήγηση.»

Κάντε ένα σχόλιο

Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να αφήσετε σχόλιο. Σύνδεση »